joi, 24 mai 2012

De ce sunt folosite E-urile?

Definitie

Aditivii alimentari reprezinta conform definitiei Codex Alimentarius FAO/OMS, orice substanta care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituient al unui aliment.
Poate avea sau nu valoare nutritiva.
Se adauga intentionat in lantul trofic sau alimentar al alimentului devenind un component sau afectand intr-un f
el caracteristicile alimentului la care se adauga.

Conform legislatiei europene si nationale in vigoare, aditivii alimentari sau E-urile, trebuie trecuti in mod obligatoriu pe eticheta produsului alimentar la ingrediente, cu litere lizibile, indiferent de cantitate, cu numele categoriei din care face parte, urmata de Codul E alfa-numeric si de cifre sau de denumirea sa chimica.

Nu toate substantele care sunt in lista E-urilor sunt si E-uri in orice situatie.

Exemplu: vitamina C sau acidul ascorbic, este un E atunci cand e adaugat in mod intentionat intr-un aliment dar este nu este considerat un aditiv atunci cand el se regaseste in mod natural in fructe, legume, etc. Este folosit drept potentator de faina, pentru a accelera productia de paine.

Aditivii nu includ substantele contaminante si nici substantele adaugate pentru a imbunatati aroma (aromele).

De ce sunt folosite E-urile?

Aditivii alimentari prelungesc viata produselor si le fac mai atragatoare. Fara aditivi, varietatea produselor alimentare disponibile si termenul lor de raft ar fi mult mai mici.
Iata care sunt principalele motive pentru care sunt folosite E-urile:
-         mentin prospetimea alimentelor pana la consum, largind spectrul de alegere;
-         permit ambalarea alimentelor, depozitarea si manipularea intr-un mod cat mai convenabil;
-         imbunatatesc aspectul estetic al produsului;
-         cresc termenul de valabilitate al produsului;
-         scad costul ingredientelor (materiilor prime);
-         pentru a adauga nutrienti aditionali.

In fiecare an, o persoana mananca ~ 3 kg de aditivi (~ 8g/zi) care sunt inclusi in hrana pe care o cumpara. Unii sunt inofensivi. Altii, desi toxici pentru organism, uneori nu sunt inscriptionati nici pe eticheta.
Sunt ~ 4000 de aditivi la ora actuala din care ~ 400 sunt des folositi in produsele alimentare, cosmetice sau medicamente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu